Rekenmachine

In onze digitale wereld is het belangrijker dan ooit om onze financiële gegevens goed te beschermen. Oplichters, hackers en fraudeurs worden steeds slimmer en met een paar simpele klikken kunnen ze toegang krijgen tot onze gevoelige informatie. Ook fysieke documenten vormen risico. Ze bevatten soms geheime informatie die we niet zomaar in de prullenbak willen gooien. Gelukkig kun je in een paar eenvoudige stappen je financiële gegevens veilig bewaren.

Gebruik goede cartridges

Je financiële documenten digitaal opslaan is de veiligste keuze. Bovendien is dat ook een stuk milieuvriendelijker en het scheelt ruimte in je (archief)kast of bureau. Als je toch graag een financieel bestand afdrukt, gebruik dan hoge kwaliteit cartridges. De inktcartridges van Epson zijn daarom echt een aanrader. Deze inktpatronen staan bekend om hun kwaliteit. Zeker voor financiële documenten zijn scherpe prints van belang. Je wilt natuurlijk graag dat je afdrukken altijd perfect leesbaar zijn. Stop je geprinte documenten na het afdrukken direct in een documentenvelop met een camouflagepatroon. Het patroon zorgt ervoor dat de teksten en cijfers van je afdruk verborgen zijn.

Gebruik sterke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van 12 letters, cijfers en symbolen. Hoe ingewikkelder je wachtwoord, hoe moeilijker het is om het te achterhalen. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Hackers hebben anders direct toegang tot al je andere accounts. Verander je wachtwoorden om de paar maanden en gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een softwareprogramma dat al jouw wachtwoorden veilig opslaat.

Wees voorzichtig met wat je online deelt en ontvangt

Deel nooit persoonlijke of financiële gegevens via social media, mail of programma’s, zoals Skype. Er kan zomaar een datalek ontstaan of de ontvanger kan onvoorzichtig met jouw gegevens omgaan. Wees daarnaast voorzichtig met het openen van bijlagen die je niet vertrouwt of het klikken op links in e-mails. Check altijd wie de afzender is en controleer mails en berichten extra goed.

Bescherm je computer met beveiligingssoftware

Installeer betrouwbare beveiligingssoftware op je computer of laptop. Zo’n programma beschermt je pc tegen schadelijke virussen, malware, spyware, ransomware en phishing-aanvallen. Dit soort software is speciaal ontworpen om jouw (financiële) data te beschermen.

Vernietig documenten met een papierversnipperaar

Fysieke financiële documenten, zoals bankafschriften, rekeningen van creditcards en jaarcijfers van bedrijven wil je niet met iedereen delen. Gelukkig is een papier versnipperaar een handig apparaat om je documenten veilig en snel te vernietigen.

Let bij het kopen van een papiershredder altijd op het veiligheidsniveau (DIN-niveau). Dit geeft aan hoe klein een vel papier wordt versnipperd. Hoe hoger het niveau, hoe kleiner de snippers. Zo is een shredder met DIN P-4 niveau prima voor documenten met bank- of persoonlijke gegevens. Kies juist voor een apparaat met DIN P-6 plus niveau als je extreem gevoelige informatie wilt versnipperen.

Deze tips helpen je jouw financiële gegevens goed te beschermen. Met wat aandacht en gezond verstand erbij, hoef je je nooit meer zorgen te maken over jouw data. En je voorkomt ook nog eens een hoop problemen!